Omgeving

Cómpeta is een pittoresk dorp gelegen in de prachtige regio Axarquía in Andalusië

De naam Cómpeta  is van Romeinse oorsprong, het is afgeleid van “Compita-Orum” wat “Kruisen van wegen” betekent. Cómpeta was de plek waar de Romeinen hun festivals en offers vierden.
QKCD7387

Schilderachtig en magisch

Het dorp is beroemd om zijn witgekalkte huizen, smalle geplaveide straatjes en adembenemend uitzicht op de bergen en de Middellandse Zee. De Moorse erfenis van Cómpeta is zichtbaar in de architectuur en de cultuur van het dorp. 

De Axarquía-regio staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid, en Cómpeta vormt daarop geen uitzondering. Omgeven door bergen, waaronder de indrukwekkende Sierra de Almijara, is dit gebied een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers. 

Cómpeta ligt aan de rand van een groot natuurreservaat vol met wandelpaden. Wandelen, hiken, mountainbiken en paardrijden zijn populaire activiteiten om van de prachtige omgeving te genieten. 

Druifwit

Vino de Cómpeta en Feria de Verano

Cómpeta is ook beroemd om zijn wijnproductie. De zonnige heuvels rondom het dorp bieden de ideale omstandigheden voor de teelt van druiven. De lokale wijn, genaamd “Vino de Cómpeta”, is een echte delicatesse die je zeker moet proeven tijdens je bezoek. Op 15 augustus viert men de Noche del Vino “nacht van de wijn”, een eerbetoon aan alle druivenplukkers aan het begin van de oogst. Deze dag brengen de inwoners van Cómpeta  al dansend en wijn drinkend door. 

Cómpeta is een bruisend dorp met verschillende restaurants en cafés en organiseert het hele jaar door verschillende feesten en evenementen. Een van de grootste evenementen is de jaarlijkse Feria de Verano, eind juli. Een evenement van meerdere dagen dat in het teken staat van de beschermheilige van Competa, San Sebastián. Daarnaast is Semana Santa (de week voor Pasen) een indrukkend evenement dat groots wordt gevierd met processies. Andere feesten zijn “Castañadas” (Kastanjefeest) en Los Reyes Magos (Drie Koningen).

Omgeving Competa

De loopafstand van Casa Tragabalas naar Cómpeta is ruim een kwartier. Een dagje naar het strand? Met de auto bereik je binnen 25 minuten de kust. Langs de kust vind je verschillende, sommige nog ongerepte, stranden. De dichtstbijzijnde luchthaven is Malaga, 53 km vanaf Cómpeta. Het duurt ongeveer 55 minuten om in het dorp te komen, dat op een hoogte van ongeveer 638 m ligt. Dit betekent dat het een paar graden koeler is dan aan de kust, dus perfect in de  zomer. 

Andere leuke plaatsen en bezienswaardigheden zijn Nerja, de grotten van Nerja, Frigiliana, El Acebuchal (het spookdorp van Andalusië), Caminito del Rey (een gehesen wandelpad), Rio Chillar,  Sierra Nevada met fantastische mogelijkheden om te skiën in de winter, het Alhambra in Granada en nog veel meer. Natuurlijk mag een bezoekje aan Malaga ook niet ontbreken.